Тичаме и спортуваме с Casio G-Shock GSR-H1000AS

Съвсем наскоро японската компания показа своя най-нов модел – Casio GSR-H1000AS. По всичко личи, че той е насочен към професионалните спортисти и към активните хора, занимаващи се предимно с бягане. 

Нишата на часовниците, предназначени за занимания с бягане е отдавна позапълнена, пазарът е ограничен, като всички играчи отдавна са заели своите позиции и не искат да пускат никого близо до тази част от „баницата“. За Casio това определено е предизвикателство, но за други компании е повод да се замислят. Предизвикателство, което изисква сериозни инженерни подобрения от японска компания, тъй като нуждите на обикновения бегач отдавна са формирани: GPS за измерване на разстояние / скорост, сензор за пулс за наблюдение на вашето здраве / напредък и след това всичко свързано с точността и времето. Casio никога не е имала проблеми с точността на хронометрите и таймерите, но що се отнася до GPS и сензора за сърдечен ритъм, нещата седят по-различно. Casio винаги се свързват с надеждността и автономността. GPS технологията и сензорът за сърдечен ритъм от своя страна са свързани с консумацията на енергия и постоянното презареждане.

Новият GSR-H1000 изглежда се опитва да направи генерална промяна в това отношение, като най-добрите умове на компаниите G-SHOCK и ASICS са измислили отделен сензор за движение за тези часовници – CMT-S20R-AS.

Да кажем, че това ни е изненадало, означава да не кажем нищо. Отделен сензор за движение? По принцип конкурентите вече използват подобни решения, но пазарът вече е достигнал определен стандарт и това е часовникът с вграден GPS сензор. Ето обаче, че японците имат собствена визия за това.

Отделният сензор решава два проблема едновременно: вашият часовник не е необходимо да се зарежда с допълнителни сензори, които могат да повлияят на дебелината и устойчивостта на удари на часовника, а освен това получавате подобрена точност – тъй като това е напълно независимо устройство с достатъчно място за по-прецизни проекти, антени и т.н. (освен GPS, устройството е оборудвано и с 3-осен сензор за движение, той е и класически крачкомер).

В спортните среди никой не е опритеснен от наличието на допълнително устройство: всички занимаващи се крос и бягане на средни и дълги разстояния са свикнали да използват отделен датчик за сърдечния ритъм, така че допълнителният сензор за движение няма да е пречка за тях.

Марката Asics е тук с причина. Момчетата знаят всичко за бягането, какво е темпо и как да направят наистина добри професионални маратонки. Сътрудничеството им с G-Shock относно CMT-S20R-AS e до известна степен технологичен продукт на две компании, базиран на опитa, който имат в своята собствена сфера на действие. GPS има способността дори да измерва допълнителните движения на тялото по време на бягане, а крачкомерът е свързан за други измервания свързани с качеството на провежданите състезания и тренировки. Цялата информация е обобщена, като налице е специално приложение с уникален алгоритъм за обучение, който предлага съвети за подобряване на вашата форма.


Новият часовник  Casio G-Shock GSR-H1000AS залага на традициите – налице е ударо и влагоустойчивост, като корпусът е водонепроницаем дори да се спуснем на 200 метра дълбочина под водата.

Засега все още няма информация за зареждането на устройствата, заколко време и с какъв капацитет са батериите, но скоро се надяваме и това да се случи.